Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna chórzyści i śpiewacy
Chór Ars Cantandi oraz zespół Horeb katedry legnickiej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DESERY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna -> kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:19, 02 Lis 2007    Temat postu: DESERY

MANDARYNKI W KARMELU

Składniki:
10 mandarynek, słodkich bez pestek
30 dkg cukru
1 szklanka soku pomarańczowego
szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia:
Mandarynki umyć ciepłą wodą, osuszyć. Obrać dokładnie ze skóry i włókniny, podzielić owoc na części. Przygotować karmel. W rondlu rozgrzać cukier, powoli podgrzewać aż lekko zbrązowieje i zaczną się tworzyć Bomble, dodać sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu. Dodać partiami mandarynkę, i po 2, 3 minutach wyjmować łyżką cedzakową, odkładać na wysmarowany olejem talerz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:23, 02 Lis 2007    Temat postu:

MROŻONY MUS JOGURTOWO-BANANOWY

Składniki:
30 dkg dobrego, gęstego jogurtu
10 dkg miodu
2 banany
Dodatki:
tarta czekolada
owoce

Sposób przyrządzenia:
Jogurt, obrane i pokrojone banany, miód zmiksować, Wstawić do zamrażarki, pozostawić na około 8 godzin. Dno i boki pucharku obłożyć owocami, nałożyć zamrożonego musu, posypać tartą czekoladą i podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:25, 02 Lis 2007    Temat postu:

KULKI RYŻOWE NA SŁODKO

Składniki:
paczka ryżu preparowanego
15 dag krówek
25 dag toffi
łyżka mleka
1/2 kostki margaryny
3 łyżeczki kakao

Sposób przyrządzenia:
Na małym ogniu zagotować margarynę, krówki i mleko. Następnie dodać kakao, ryż, wymieszać i lekko przestudzić. Z masy uformować kulki lub szyszki i odstawić do ostygnięcia. Można obtoczyć je w wiórkach kokosowych, maku, cukrze krysztale.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:27, 02 Lis 2007    Temat postu:

PTASIE MLECZKO

Składniki:
1. 4 żółtka
2. 0,5 litra mleka
3. kostka margaryny
4. 1 szklanka cukru pudru
5. 3 łyżki kakao
6. 3 łyżki żelatyny
7. 1 galaretka
Sposób wykonania:
Zagotować mleko ,w gorącym rozpuścić żelatynę.Margaryne utrzeć z żółtkami i cukrem.Wystudzone mleko dodawać stopniowo do utartej masy i dobrze wymiksować.Podzielić na dwie częsci białą wlać do tortownicy i odstawić na chwile do lodówki do drugiej dodać kakao i wylać na białą mase, wstawić do lodówki i zalać stygnącą galaretką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:28, 02 Lis 2007    Temat postu:

JABŁKA W ORZECHOWYM KARMELU

Składniki:
6 jabłek
10 dkg obranych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonych orzechów
1/2 szklanki śmietany

Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Z cukru i wody przygotować karmel. W rondlu rozgrzać cukier, a gdy zacznie się rumienić dodać wrzącej wody. Na patelni rozgrzać masło, dodać mielone orzechy, na tej mieszance obsmażyć jabłka. Obsmażone jabłka ułożyć na półmisku, polać karmelem, obsypać orzechami. Podawać z bitą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kamilka dnia Pią 11:54, 02 Lis 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:30, 02 Lis 2007    Temat postu:

BANANY W CIEŚCIE

Składniki:
2-4 banany
1 łyżeczka rumu lub araku
1 jajko
5 łyżeczek mąki
100 ml białego wina lub mleka
sól, cukier
cukier puder
cynamon
olej słonecznikowy

Sposób wykonania:
Banany umyć i obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż. Z jajka, mąki i wina ubić ciasto naleśnikowe dodać cukru i soli do smaku. Zanurzyć banany w cieście i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć i posypać cukrem pudrem i cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:38, 02 Lis 2007    Temat postu:

PASCHA KLASYCZNA

Składniki:
40 dag tłustego twarogu
3 żółtka
25 dag masła
2/3 szklanki cukru pudru
10 dag rodzynek
1 laska wanilii
1 szklanka śmietany kremówki
5 dag skórki cytrynowej
szczypta soli
po 5 dag suszonych moreli i śliwek bez pestek

Sposób przyrządzenia:
Twaróg zmielić dwukrotnie. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć. Skórkę z cytryny posiekać Rodzynki moczyć w gorącej wodzie prze 5 minut, dokładnie osączyć. Żółtka wlać do miseczki, wsypać cukier puder Całość ubijać w kąpieli wodnej do momentu, aż masa stanie się puszysta i gęsta. Twaróg włożyć do miski. Stale ucierając, dodawać porcjami miękkie masło, masę żółtkową i śmietanę. Na koniec wsypać rodzynki, skórkę cytrynową, wanilię oraz sól. Masę wlać do glinianej formy, wyłożonej gazą. Przykryć talerzykiem, obciążyć. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Suszone owoce zalać gorącą woda, odstawić na 30 minut, osączyć na sitku. Paschę wyjąć z formy, udekorować śliwkami i morelami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:39, 02 Lis 2007    Temat postu:

KREM Z BANANÓW

Składniki:
6 bananów
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżki żelatyny

Sposób przyrządzenia:
Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, gdy napęcznieje podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić. Oziębioną w lodówce śmietankę ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli rozpuszczoną w mleku żelatynę. Banany umyć, obrać a następnie pokroić w plasterki. Ułożyć w salaterce, posypać równomiernie cukrem, przykryć ubitą śmietaną, spiętrzając. Wstawić do lodówki. Po wystudzeniu udekorować małymi biszkoptami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:41, 02 Lis 2007    Temat postu:

CHIŃSKIE RACUSZKI Z JABŁEK

Składniki:
3 jabłka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki jasnego piwa
1 białko
1/3 szklanki mąki pszennej(60 g)
5-6 łyżek oleju
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Mąkę kukurydzianą wsypać do miseczki, dodać białko, piwo i tyle mąki pszennej, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Dobrze wyrobić łyżką lub mikserem. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Wyjąć na serwetkę, by obciekły z tłuszczu. Masło włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody. Rozpuścić podgrzewając i potrząsając rondelkiem (nie mieszać). Włożyć racuszki, skropić zimną woda, by karmel przestał się gotować i mógł stężeć. Racuszki podawać gorące.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:43, 02 Lis 2007    Temat postu:

CZEKOLADA DOMOWA Z BAKALIAMI

Składniki:
1 kostka masła
1 kostka margaryny
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 łyżki dobrego kakao
1 szklanka słodkiej śmietanki
7 szklanek mleka w proszku
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki migdałów w płatkach

Sposób przyrządzenia:
Przygotować dwa odpowiedniej wielkości garnki emaliowane. Do większego nalewamy taką ilość wody aby po wstawieniu do środka mniejszego wrząca woda nie wylewała się. (łaźnia wodna). Do mniejszego garnka dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii. Gotująca się w większym garnku woda ogrzewa zawartość mniejszego zabezpieczając przed przywieraniem i przypaleniem produktu. Gdy woda zacznie wrzeć a składniki się rozpuszczą zmniejszamy ogień i mieszając co jakiś czas podgrzewamy przez około 30 – 45 minut. Należy zwracać uwagę aby woda się nie wygotowała. Mieszanie gęstniejącej masy wymaga coraz większego wysiłku należy więc robić to przytrzymując garnki aby nie spowodować i z sunięcia z kuchenki. Pod koniec obróbki cieplnej składników dodajemy bakalie, ich ilość podano orientacyjnie więc zwiększamy lub zmniejszamy ja zależnie od upodobań. Odpowiedniej wielkości brytfannę do ciast wykładamy folią aluminiowa i stale mieszając wylewamy nań masę. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Uwaga: celem polepszenia smaku naszej czekolady można dodać w czasie obróbki cieplnej skruszone tabliczki czekolady.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kamilka dnia Pią 11:53, 02 Lis 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:45, 02 Lis 2007    Temat postu:

PROSTY, SZYBKI DESER LODOWY

Składniki:
1 banan
1 kiwi
truskawki
winogron zielony i granatowy
lody śmietankowe
czekolada
orzeszki ziemne
Sposób wykonania:
Owoce obrać, pokroić w plastry, winogron na połówki. Zastanowić się jaki wzór zrobić później na talerzu lub w pucharku. Nakładamy lody potem część pokrojonych owoców, a potem znów lody. Czekoladę rozpuścić w gorącej wodzie, polać lody, posypać orzechami i udekorować połówkami truskawek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:46, 02 Lis 2007    Temat postu:

DESER BANANOWO-CZEKOLADOWY

Składniki:
1 budyń o smaku bananowym
1 budyń o smaku czekoladowym
1 litr mleka
2 banany
1 tabliczka czekolady(mlecznej lub gorzkiej)
2 opakowania herbatników
Sposób wykonania:
Budynie przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Banany pokroić w plasterki, a czekoladę pokroić w kostke. Budynie, od razu po przygotowaniu przekładać do pucharków. Układać na przemian po jednej łyżce budyniu czekoladowego, kilka plasterków banana, herbatnik, łyżka budyniu bananowego ,łyżeczka czekolady, herbatnik...i tak do wyczerpania składników. Zakończyć budyniem bananowym i udekorować czekoladą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:47, 02 Lis 2007    Temat postu:

KULKI KOKOSOWE

Składniki:
pół kostki margaryny
2 paczki herbatników
1 szklanka orzechów arachidowych mielonych
pół szklanki migdałów mielonych
3 łyżeczki spirytusu
1 szklanka kokosu
4 łyżki kakao
półtora szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
Margarynę wrzuć do miski(musi być bardzo miękka)i rozetrzyj ją z cukrem pudrem i kakao na gładką masę. Herbatniki pokrusz na drobno i wymieszaj je wraz z orzechami i migdałami w przygotowanej wcześniej masie. Dodaj te trzy łyżeczki spirytusu i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie bierz do ręki małe ilość masy i lep kulki wielkości mandarynki. Ulepioną kulkę wrzuć do kokosu i dokładnie ją wytarzaj aż będzie biała. Potem wszystkie ulepione kulki wstaw do lodówki na 3 godziny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:51, 02 Lis 2007    Temat postu:

BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao(gorzkie)
1 opakowanie mleka w proszku(niebieskie opakowanie)
5 paczek herbatników(duże paczki)
orzechy, rodzynki
Sposób przygotowania:
Pięć pierwszych składników należy rozpuścić w garnku i gotować je przez 3-5 minut. Następnie ostudzić i stopniowo dosypywać mleko w proszku. Masa będzie robiła sie bardzo gęsta (potrzebna jest pomoc faceta).Kiedy już wsypiesz całe mleko w proszku możesz dodać pokruszone na drobne kawałki heratniki, orzechy i rodzynki. Formę do ciasta 35cm/12cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto wlej do formy i wstaw do lodówki na 5 godzin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna -> kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT + 4 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin