Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna chórzyści i śpiewacy
Chór Ars Cantandi oraz zespół Horeb katedry legnickiej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CIASTECZKA
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna -> kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:56, 02 Lis 2007    Temat postu: CIASTECZKA

RYŻOWE CIASTECZKA

Składniki:
paczka kleiku ryżowego
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany
3 jaja
pół szklanki cukru
5 łyżeczek wiórek kokosowych
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub konfitura (niekoniecznie)

Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formatujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze wyłożonej posmarowanym pergaminem lub folią ( w przypadku folii szybciej się upieką) układamy je w dość dużych odstępach, bo ciastka urosną. W każdej kulce robimy wgłębienie w które po upieczeniu wkładamy trochę dżemu lub konfitury. Pieczemy od 15 do 30 minut ( zależy od piekarnika ) w temperaturze ok. 180 stopni. Kiedy ciasteczka się przyrumienią znaczy, że są już upieczone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 11:59, 02 Lis 2007    Temat postu:

PRZYSMAK KOKOSOWY

Składniki:
75g masła
200g wiórków kokosowych
175g skondensowanego mleka
kilka kropli barwnika spożywczego (wg uznania)

Sposób przyrządzenia:
W rondlu roztopić masło, ciągle mieszając. Dodać wiórki, wymieszać. Wlać mleko i barwnik, ciągle mieszając, gotować 7-10 min. Rondel zdjąć z ognia i przestudzić zawartość. Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty. Studzić jeszcze godzinę i podawać. (można podzielić masę na 2 części, a barwnik wlać tylko do 1 z nich, w ten sposób otrzymamy dwukolorowe ciasteczka).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:01, 02 Lis 2007    Temat postu:

CIASTECZKA CYNAMONOWE

Składniki:
200 g migdałów
5 białek
300 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia:
Migdały zemleć, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać. Odłożyć 2 łyżki. Do pozostałej masy dodać migdały, cynamon, wymieszać i zagnieść, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wycinać kółka lub pokroić na kwadraty, pokryć je odłożoną pianą, zostawić na kilka godzin do wyschnięcia. Podpiec ok. 7 min. w temp. 160 stopni. z podanej ilości wychodzi 50 ciasteczek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:02, 02 Lis 2007    Temat postu:

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do piernika
3 łyżki masła
2 jajka

Sposób przyrządzenia:
Masło z miodem i cukrem rozgrzać w garnku, aby był płynny - mąkę, sodę, przyprawę do piernika, 1 jajko i żółtko wymieszać w misce i dolewać rozgrzany miód z masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i foremkami albo szklanką wycinać figurki, kółka - wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i posypaną bułką tartą, a poszczególne pierniczki wysmarować roztrzepanym białkiem - można udekorować do woli np. połówkami orzecha piec w piekarniku ok. 200 stopni C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:03, 02 Lis 2007    Temat postu:

BEZY

Składniki:
5 białek
250 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:
Białka ubić, potem dosypać cukru pudru i ubić na sztywno. Na nasmarowaną brytfannę wkładać beziki łyżeczką lub wyciskać narzędziem do dekorowania tortu. Suszyć 2-3 godziny w ciepłym piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:06, 02 Lis 2007    Temat postu:

CIASTECZKA JOGURTOWE

Składniki:
225 g mąki
60 g cukru
60 g masła lub margaryny
6 łyżek jogurtu naturalnego (o małej zawartości tłuszczu)
1 jajko łyżka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski mieszamy z pokrojonym masłem. Dodajemy cukier. Jajko mieszamy w szklance z jogurtem i wlewamy do mąki z masłem i cukrem. Wyrabiamy ręką, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie formujemy za pomocą dłoni kulki o średnicy ok. 3 cm i rozpłaszczamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy gdy będą złociste. Można podawać z powidłami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:07, 02 Lis 2007    Temat postu:

PĄCZUSIE SEROWE

Składniki:
0,5 kg mąki
0,5 kg białego sera
4 jajka (całe)
1 szklanka cukru
ok. 12 ml śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem wymieszać (oprócz oleju;) na gładką masę, dodając na zmianę składniki. Wrzucać łyżeczką na gorący olej i smażyć aż nabiorą złotego koloru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:07, 02 Lis 2007    Temat postu:

PIEGUSKI

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
kostka margaryny
1 jajko
po 1/2 szklanki sody i proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki orzechów
1 tabliczka czekolady pokrojoną w kostkę

Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzyj mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Suche składniki wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu, dodaj do masy i zamieszaj dokładnie łyżką. Ciasto nakładaj łyżeczką na blachę i piecz 15 min w temp 200 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:08, 02 Lis 2007    Temat postu:

CIASTECZKA MIODOWE

Składniki:
• 35 dag miodu
• 5 dag cukru
• 2 jajka
• 1-0.5 szklanki mąki
• 2 dag sody oczyszczonej
• olejek cytrynowy względnie skórka otarta z 0.5 cytryny
• bułka tarta

Sposób wykonania:
Utrzeć miód, cukier i żółtka. Dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody, olejek lub skórkę i pianę z ubitych na sztywno białek. Dobrze wymieszać, dodać tyle mąki by ciasto było dość gęste. Wyrobić, rozwałkować placek na grubość około 1 cm, wykrawać foremką małe kółeczka lub inne formy, układać dość luźno na wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blasze. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut, aż będą rumiane.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:10, 02 Lis 2007    Temat postu:

CHRUŚCIKI BABUNI

Składniki:
pół szklanki mąki
4 jajka
ćwierć szklanki cukru
4 łyżki margaryny
3/4 szklanki śmietany
1 cukier waniliowy
pół kieliszka spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Jajka z cukrem i wanilią ubić na pulchną masę.Następnie dodać margarynę,mąkę,śmietanę oraz spirytus i wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Ciasto przełożyć na stolnicę.Tak przygotowane ciasto,partiami,bardzo cienko rozwałkować i kroic je w paski o wymiarach 5*10cm.Każdy pasek ciasta naciąć na środku wzdłuż dłuższego boku i przewinąć jeden koniec.Chruściki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.Na koniec osączyć je na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:13, 02 Lis 2007    Temat postu:

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 0.25 szklanki wody
• 1 kostka stopionego masła
• 2 dag drożdży
• szczypta soli
• konfitura w wiśni lub porzeczek

Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 0.25 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek grubości 0.5 cm, posmarować stopionym masłem i złożyć go na trzy części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztą masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykrawać trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:16, 02 Lis 2007    Temat postu:

CIASTECZKA ŚMIETANKOWE

Składniki:
• 500 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• cukier waniliowy
• 1 i 1/2 kostki margaryny
• mały pojemnik śmietany (200 g)
• cukier do posypania

Sposób przyrządzenia:
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę i siekamy z margaryną nożem.
2. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na noc do lodówki.
3. Rankiem dnia następnego wałkujemy ciasto na grubość ok 2 mm, wycinamy foremkami zgrabne ciasteczka, układamy na blaszce, posypujemy cukrem kryształem i wsadzamy do pieca, nagrzanego do temperatury 200 stopni, na ok. 10 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:18, 02 Lis 2007    Temat postu:

KREMÓWKI!

Składniki:
ciasto
• 30 dag mąki
• kostka margaryny
• 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
• szczypta soli
krem
• 1/2 litra mleka
• 3 żółtka
• cukier waniliowy
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• kostka margaryny
• 1/2 kieliszka wódki lub rumu

Wykonanie:
Ciasto: zagnieść ciasto i pozostawić w lodówce na kilkanaście godzin.
Podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec w dwóch blachach (26 x 40 cm), w temperaturze 250ºC, około 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i dosuszać blaty przez 5 - 10 minut.
Zdejmować ostrożnie - ciasto jest łamliwe !

Krem: ugotować budyń w następujący sposób : odlać pół szklanki mleka, wymieszać w nim dokładnie żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Resztę mleka zagotować, dodać wcześniej przygotowane mleko z resztą składników i mieszać aż do zagotowania.
Budyń wystudzić.
Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżeczce budyniu, ciągle ucierając, dodać pół kieliszka wódki lub rumu.
Gotowym kremem przełożyć ciasto, włożyć do lodówki, aby stężało.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:20, 02 Lis 2007    Temat postu:

RAFAELLO

Skład:
8 paczek herbatników
20dkg wiórek kokosowych
1,5 kostki masła
2 cukry waniliowe
1 litr mleka
2-3 żółtka
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżki mąki tortowej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
3 szklanki mleka wlać do rondla zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
W misce rozrobić żółtka z mąką tortową, ziemniaczaną i pozostałą szklanką mleka.
Powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Ostudzić budyń, po ostudzeniu rozmiksować i dodawać powoli 1,5 kostki masła.
Na koniec dodać wiórki kokosowe. Odstawić krem do lodówki aby się ściął.
Suchej blaszce wyłożyć herbatniki i posmarować kremem. Zrobić trzy warstwy.
Na ostatnią warstwę wysypać resztkę wiórek kokosowych. Gotowy placek włożyć
do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:21, 02 Lis 2007    Temat postu:

EKLERKI

Składniki:
Ciasto:
• 1 szklanka wody
• 4 łyżki margaryny
• 1 szklanka przesianej mąki
• 3 roztrzepane jajka
Masa:
• 1 szklanka tłustej śmietany
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki likieru kawowego lub 1 łyżka mocnej czarnej kawy
Polewa czekoladowa:
• 1 ½ szklanki gorzkiej czekolady
• ¼ szklanki śmietany

Sposób przygotowania:
Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do stopienia margaryny i zagotowania wody.
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając. Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół łyżki. Ostudzić.
Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając. Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 30 minut na złoty kolor. Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze. Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i likier kawowy. Napełnić ciastka. Polać polewą czekoladową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna -> kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT + 4 Godziny
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin