Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna chórzyści i śpiewacy
Chór Ars Cantandi oraz zespół Horeb katedry legnickiej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CIASTECZKA
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna -> kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Pią 12:22, 02 Lis 2007    Temat postu:

OPONKI

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kg sera
- 15 dkg masła
- 4 całe jajka
- 1 duża łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. cukru
- 1 l oliwy do smażenia

Wykonanie:
Wszystko razem wyrabiamy, wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką, a środki kieliszkiem.
Smażymy na złoty kolor.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Śro 17:15, 14 Lis 2007    Temat postu:

Legnickie bomby wariant 1
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
200g miodu
100g brązowego cukru trzcinowego
75g margaryny
75g rodzynek
40g siekanych migdałów
40g siekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka rumu
2 jajka
1 paczuszka proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia
Na polewę:
100g białej czekolady
150g gorzkiej czekolady
200g konfitury morelowej

Przygotowanie: Miód z cukrem, margaryną i mlekiem podgrzać do powstania gładkiej masy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka i rum wymieszać. Ugniatać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawami do piernika, rodzynkami, migdałami i orzechami. Ciasto nałożyć do 12 natłuszczonych foremek, albo z folii aluminiowej wyciąć okrąg o średnicy 15 cm, położyć na to szklankę o średnicy 5 cm i docisnąć. Zdjąć folię, napełnić ciastem powstałe foremki. Piec w rozgrzanym do 175*C piekarniku od 40 do 45 minut. Wyjąć ciastka z foremek. Podgrzać morelową konfiturę, przepuścić przez sitko i wymieszać z dwoma łyżkami wody. Posmarować tym torciki.
Czekoladę rozpuścić w wodzie. 1/3 gorzkiej czekolady rozsmarować na desce i jak stężeje zrobić nożem loki z czekolady, wyłożyć na to białą czekoladę i przyozdobić lokami z gorzkiej czekolady.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Śro 17:18, 14 Lis 2007    Temat postu:

Legnickie bomby wariant 2
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
400 g miodu
250 g cukru
200 g konfitury morelowej
150 g masła
125 g siekanych migdałów
50 g posiekanej galaretki cytrynowej w lukrze
50 g posiekanej galaretki pomarańczowej w lukrze
125 g rodzynek
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę przyprawy do piernika
4 ml rumu
4 jajka
1 paczuszkę proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia
bułka tarta do posypania
Na polewę:
200 g czekolady

Przygotowanie:
Miód, drobny cukier i masło mieszając roztopić, potem pozostawić do ostygnięcia. Jajka z kakao, migdałami, przyprawą do piernika i rumem wymieszać. Zmieszać to z proszkiem do pieczenia, mąką i dodać do tego wystudzoną mieszankę miodową, wymieszać.
Umyte, wysuszone rodzynki wymieszać z drobno pokrojonymi marcepanami, galaretką pomarańczową, galaretką cytrynową i konfiturą.
12 foremek na bomby natłuścić i posypać bułką tartą. Napełnić do połowy ciastem, na to położyć masę marcepanową i przykryć resztą ciasta. Piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku około 30 min. Czekoladową polewę roztopić i posmarować legnickie bomby.

Uwaga: Zamiast konfitury morelowej do nadzienia można też zastosować 100 g drobnych, upieczonych, kandyzowanych ananasów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Śro 17:19, 14 Lis 2007    Temat postu:

Legnickie bomby wariant 3
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
400g miodu
250g konfitury morelowej
250g cukru
125g kostek galaretki cytrynowej w lukrze
125g posiekanych migdałów
125g masła
50g kakao
4 jajka
starta skórka z połówki cytryny
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczkę zmielonych goździków
1 łyżkę rumu
1 łyżkę wody różanej
paczuszkę proszku do pieczenia
Na polewę:
250g przesianego cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka masła
troszkę gorącej wody

Przygotowanie:
Miód, cukier i masło roztopić na małym ogniu i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z przyprawami, kakao, rumem i wodą różaną wymieszać. Następnie wymieszać to z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę i wszystko wyrobić na ciasto gęściejsze niż naleśnikowe. Dopiero na końcu wymieszać z tym migdały, galaretkę cytrynową w lukrze. Ciastem napełnić pierścienie na bomby (do nabycia w sklepie z towarami dla domu) i na natłuszczonej blaszce piec ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 190-200 stopni. Wystudzone bomby posmarować konfiturą morelową i pokryć polewą czekoladową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna -> kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT + 4 Godziny
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin